ia internacional de la preservació de la capa d’ozó

16/09/2015

Linia Verda

info@lineaverdemunicipal.com

L’ozó (O3) constitueix una part molt petita de la nostra atmosfera, però la seva presència és vital per a l’ésser humà. Ara bé, val a dir que no tot l’ozó és beneficiós, cal aclarir les tipologies que existeixen, la seva formació i el seu comportament. 

Es coneix com a ozó estratosfèric la capa d’ozó situada a l’estratosfera (entre 15 i 40 km d’alçada). La capa d’ozó ens protegeix de la radiació ultraviolada procedent del Sol, ja que absorbeix la radiació nociva per a les persones. Per això l’ozó estratosfèric s’anomena ‘ozó bo’ i es troba de forma natural a l’atmosfera. Aquesta capa és fràgil i es veu amenaçada per l’ús abusiu de compostos químics que contenen clor (clorofluorocarburs) i que són els causants de la disminució de la capa durant els darrers anys. 

L’ozó troposfèric, també conegut com ‘ozó dolent’, es forma en superfície, a les capes baixes de la troposfera, com a conseqüència de la reacció o combinació de diferents factors. Té una clara component antròpica, ja que els precursors que el generen provenen de fonts d’emissió d’origen humà: trànsit de vehicles o indústria. Els òxids de nitrogen que actuen com a precursors quan es combinen amb la radiació solar produeixen una reacció fotoquímica que genera ozó. Aquest ozó té conseqüències negatives sobre la salut de les persones, especialment aquelles que tenen problemes respiratoris i grups vulnerables com nens i gent gran.

L’última diferència entre els dos tipus d’ozó és el comportament temporal i espacial de l’ozó troposfèric, condicionat per les condicions meteorològiques; que el condueixen sovint lluny d’on s’ha produït originàriament la reacció fotoquímica.

http://mediambient.gencat.cat/

Forat de la capa d'ozó

Cerrar [X]Uso de cookies

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y recopilar datos estadísticos sobre hábitos de navegación. El uso de cookies es necesario para la notificación de incidencias. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede obtener más información, o bien conocer cómo cambiar la configuración, en nuestra Política de cookies